Viran symbolit

Turun arkkihiippakunnan piispan kaapu

Piispan kaapu

Ensimmäinen Turun arkkihiippakunnan piispalle suunniteltu piispan kaapu valmistui huhtikuussa 2002 ja tätä kaapua ovat käyttäneet piispat Ilkka Kantola, Kari Mäkinen ja Kaarlo Kalliala.

Kaavussa näkyy arvokkaan perinteen ohella myös piispan viran tämän päivän arkitodellisuus niin kuva-aiheiden valinnoissa kuin materiaalin keveydessä.

Kaavun kuva-aiheeksi on valittu kristillisen symboliikan lisäksi hiippakunnan arkisesta elämäntodellisuudesta nousevia aiheita. Viljan tähkät kertovat Varsinais-Suomesta vilja-aittana ja merensininen väri viittaa rannikkoon. Tekstiilitaiteilija, professori Helena Hyvönen on suunnitellut kaavun sekä siihen kuuluvan stolan ja hiipan yhteistyössä silloisen piispan, Ilkka Kantolan kanssa.

Kaavun on valmistanut taideompelimo Wetterhoff Hämeenlinnasta yhteistyössä lammilaisen kuvatekstiilien kudontaan erikoistuneen KH-designin kanssa. Kaapukangas sekä hiipan ja stolan kangas on käsinkudottu damastipuilla poimintatekniikalla ja tietokoneavusteisilla kangaspuilla. Loimi ja pääkude ovat kampapuuvillaa, kuviokude silkkilankaa ja vuorikangas silkkiä.

 

Turun arkkihiippakunnan piispan vaakuna

Piispan vaakuna

Turun arkkihiippakunnan piispaa varten heraldikko Tapio Vallioja on suunnitellut piispansauvan ja piispanvaakunan.

Vaakunassa on kultaisessa kentässä punainen, koverapäinen yrjönristi, kuten Turun arkkihiippakunnan vaakunassa ja kilven yläpuolella on piispanhiippa. Kilven taustalla vastapalkittain on arkkihiippakunnan piispansauva.

 

Turun arkkihiippakunnan piispan sauva

Piispan sauva

Piispansauvassa on koverapäinen yrjönristi ja puhkeavia silmuja. Tekstinä ovat sanat ”collige, sustenta, stimula” eli ”kerää kokoon, tue ja kannusta”.

Piispanristi on valmistettu Ruotsin kuninkaan vuonna 1804 luterilaisen kirkon piispoille lahjoittaman ristin mallin mukaan. Sauvan ja ristin ovat valmistaneet Kultakeskus oy Hämeenlinnassa.