Arkkipooki Harjavallan seurakunnan Kymppiluokalle ja rovasti Raimo Vuoristolle

Turun arkkihiippakunnan hiippakuntavaltuusto perusti runsaat viisi vuotta sitten Arkkipooki-palkinnon. Sääntöjen mukaan Arkkipooki jaetaan tunnustuksena merkityksellisestä, ansiokkaasta ja innovatiivisesta työstä kirkon, hiippakunnan tai seurakuntien ja niiden jäsenten hyväksi. Palkittava kohde voi olla ilmiö, toiminta tai toimintamuoto.

On selvää, että palkinnon nimen alkuosa viittaa arkkihiippakuntaan, mutta mikä onkaan ’pooki’. Alati avulias Wikipedia kertoo pookin olevan tunnusmajakka ja jatkaa muun muassa näin: ”Tunnusmajakoita rakennettiin ohjaamaan aluksia väylälle, osoittamaan luotsin kohtauspaikkaa sekä paikantamisen helpottamiseksi.”

Kun palkinto nyt viidettä kertaa jaettaessa annetaan Harjavallan seurakunnan Kymppiluokka-toiminnalle, väylälle ohjaaminen, luotsin kohtauspaikan osoittaminen ja paikantamisen helpottaminen ovat toinen toistaan osuvampia luonnehdintoja.

Jotakin samanoloista kuin Kymppiluokka voisi toki toteuttaa jokin muukin toimija. Seurakunnan toimintamuotona Kymppiluokka kuitenkin antaa vahvan viestin ja selkeän kokemuksen siitä, mitä ja millaista kristillinen usko onkaan. Kristitylle on ominaista olla laajasti kiinnostunut siitä maailmasta, jossa hän, yhtä kaikki, on. Kristitty ei kuitenkaan ole ”maailmasta”, hänen maailmansa on avoin ja hänen tiensä on auki taivasta myöden: siksi hän yhdessä ja samassa yhteydessä virittäytyy kuulemaan puhetta uskosta ja kaiken maailman asioista, rukoilemaan ja keskustelemaan. Kymppiluokka osoittaa, että todellisuus on yksi, että kiinnostavaa on kaikki ja että tämän kaiken – ja vieläpä yhteisen ateriankin – jakaminen on silkka ilo.

Niinpä Kymppiluokka siis pookin tavoin auttaa itse kutakin paikantamaan itsensä tässä notkeasti muuttelevassa yhteiskunnassa, kokemaan jopa taivaan luotsin kohtaamisia ja ohjautumaan elämässään entistä varmemmalle väylälle. Siksi Arkkipooki.

Arkkipooki-sanan alkuosa siis viittaa arkkihiippakuntaan, mutta samalla se viittaa kuitenkin myös samaan asiaan, mihin arkkihiippakunta-sanassakin: kysymys on aloittavasta, ensimmäisestä ja esimerkillisestä. Arkkipookin toivotaan paitsi vahvistavan vastaanottajansa varmuutta oikealla väylällä olemisesta myös antavan innostavan esikuvan muille. Pookin kuuluu näkyä: Arkkipookia ei tarvitse piilotella, vaan siitä voi olla vapaasti iloinen ja rennosti leuhka.