Kolumni, Maaseudun Tulevaisuus

Pienenä luin ahkerasti Kari Suomalaisen pilapiirroskirjoja. Vaikka säväytinkin vanhempiani varhaisvanhalla toteamuksella ”minä en oikein ymmärrä tätä poliittista vitsiä”, yhtä jos toista kyllä tajusin.

Kolme päivää ennen syntymääni ilmestyneessä Helsingin Sanomissa oli kahtia jaettu piirros. Vasemmalla puolen oli ”kato maamiehen silmin” ja oikealla ”tilanne sellaisena kuin kaupunkilaiset sen kuvittelevat”.

Vasemmalla nousi peltojen ja kuhilaitten ylle koko taivaan täyttävä noitamainen kuolema. Oikealla pulska isäntä päivitteli pojalleen: ”Oi poikani, poikani! Ajat ovat huonot. Ellei valtio lisää avustuksiaan, meidän on tyydyttävä vanhaan Cadillakkiimme!”

Pojan kotikärryt olivat lappusia tulvillaan: hallakorvaus, rakennusavustukset, raivauspalkkiot, apulantamiljardit, tuontipalkkiot, vientipalkkiot, salaojituspalkkiot. Jopa syöntipalkkiot.

Niinpä siis jo vuonna 1952 kärsittiin empatiakuilusta ja solidaarisuusvajeesta. Termit ovat uusia: niillä professori Juho Saari kuvaa oman aikamme yhteiskunnallista ilmapiiriä. Itse vika on kuitenkin vanha: toista ei välitä ymmärtää eikä hänen toisenmoinen elämänsä kiinnosta.

Päinvastaisestakin on merkkejä. Kaupunkilaiset facebook-kaverini jakoivat viime viikolla Ylen uutista Tukirahoja odottavien maatilojen ahdinko syvenee. Harvalla on tukijärjestelmistä mitään hajua, mutta sitä parempi taju siitä, että nyt on ihmiset (ja osin eläimetkin) pantu aivan liian lujille. Siksi myös sähköttä jääneen maitotilan avuksi tuli nimettömien kaupunkilaisauttajien joukko.

Piispantarkastuksien yhteydessä olen päässyt käymään niin pienemmillä kuin suuremmillakin tiloilla Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Pirkanmaalla Sastamalassa MTK ja seurakunta olivat yhdessä tarjonneet apua maatalousyrittäjien ongelmiin ja työhyvinvointiin.

Semmoinen on esimerkillistä diakoniaa. Diakonia kun ei luovu alati ja yhäti osuvista iskulauseistaan ”auttaa siellä mihin muu apu ei ulotu” ja ”mennä hädän ääripäähän”.

Vastuu on kuitenkin koko yhteiskunnalla. Siunattua traktorimarssia!