Kolumni, Maaseudun Tulevaisuus

Viime viikolla törmäsin kiinnostavaan ilmaisuun ”pilvipohjainen välittäjätalous”. Sillä tarkoitetaan sellaisia ilmiöitä kuin Uber tai Airbnb. Ne muuttavat maailmaa ja kokemusta siitä.

Kuljetusta ja majoitusta ei enää tilatakaan erikoistuneelta ammattituottajalta. Nettisovellukset tuovat yhteen ne, joilla on tarjota kyytiä ja ne, joilla on sen tarve. Ja vastaavasti majoittajat ja majoitettavat.

Tuommoinen maailman muuttuminen on kyllä kiinnostavaa, mutta minulle ”pilvipohjainen välittäjätalous” toi mieleen aivan muuta. Alkujaan kristityt nimittivät Jumalan pelastussuunnitelmaa oikonomiaksi, armotaloudeksi. Ekonomia tarkoitti siis pelastuksen välittämistä.

Siksi pilvipohjainen välittäjätalous yhdistyi mielessäni väistämättä helatorstaihin. Luukas kuvaa Apostolien teoissa, kuinka Jeesus”otettiin ylös, ja pilvi vei hänet heidän näkyvistään”. Sillä tavoin pelastuksen meille välittäneen Kristuksen kerrotaan poistuneen.
Helatorstaivastaisuus on EK:n pitkäaikainen päähänpinttymä, mutta saattaa helatorstai olla hankala pyhäpäivä monelle muullekin. Miksi se oikeastaan on niin tärkeä? Mikä sen paikka tuossa armotaloudessa itse asiassa on?

Olennaisena sitä on pidetty. Muuten ei litaniassa vedottaisi siihen suorastaan pelastuksen perusteena: ”Pyhän syntymisesi ja elämäsi tähden, kärsimisesi ja ristinkuolemasi tähden, ylösnousemisesi ja taivaaseenastumisesi tähden armahda meitä, laupias Herra Jumala.”

Niin ikään ehtoollista vietettäessä joka kerta muistetaan ”hänen kuolemaansa, ylösnousemustaan ja taivaaseen astumistaan”. Mutta miksi siis?
Helatorstai ei vain poista Kristusta näyttämöltä ja pelkästään selitä, miksei Ylösnoussut enää ilmesty seuraajilleen. Eikä se vain tee tilaa helluntaille, vaikka Jeesus sanoikin: ”Ellen mene, ei Auttaja voi tulla luoksenne.” Se on olennainen osa armotaloutta, joka muuttaa maailman ja kokemuksen siitä.

Kysymys on elämänyhteydestä. Olla kristitty on seurata Kristusta, jakaa elämä hänen kanssaan. Kun hänet kerran on otettu taivaaseen, sinne pelastumme me itse kukin. Kyyti tuskin on pilvi, mutta majoitus on hoidettu.