Kuvassa piispa Arseni ja piispa Kalliala pitävät käsissään ikonia. Taustalla risti seinässä.
Kolumni Maaseudun Tulevaisuudessa 26.5.2021

Etäisyyden pitäminen lapsenlapsiin oli edellisenä koronakeväänä minulle jo liikaa. Kun tapasimme ulkona, kehotin pidättämään henkeä ja pidätin itsekin. Sitten ryntäsin halaamaan. Henkeä vedimme vasta kun olimme irrottautuneet.

Lapsenlapset ovat isovanhempien ilo ja onni. Äidinrakkaudesta puhutaan paljon ja syystä, mutta vähintään yhtä ihmeellinen on se rakkaus, jota lapsenlapsi osoittaa isovanhemmilleen ihan noin vain. Edellytyksettä ja ansaitsematta.

Maailman nopein liike oli vielä vähän aikaa sitten se, jolla isoäiti ottaa lastenlasten kuvat käsilaukustaan. Ennätys on kuitenkin jo rikottu. Isoisä löytää kuvia kännykästään vielä nopeammin.

Jeesus on usein kuvassa äitinsä ja mummunsa kanssa. Asetelma tunnetaan nimellä ”Pyhä Anna itse kolmantena”. Mutta olihan hänellä isoisäkin.

Jeesuksen mummasta ja paapasta kertoo Jaakobin protoevankeliumi, Raamatun ulkopuolelle jätetty, mutta laajalle levinnyt vanha kirjoitus. Sen mukaan Jeesuksen isovanhemmat olivat Joakim ja Anna.

Ikoneissa Anna ja Joakim on näihin päiviin asti kuvattu vain tyttärensä Marian kanssa. Toissa viikolla otin kuitenkin vastaan metropoliitta Arsenin maalaaman ikonin, jossa heidän keskellään on lapsenlapsi Jeesus.

Ikoni kantaa nimeä ”Vanhurskaat Herran esivanhemmat” sen mukaisesti kuin Joakimia ja Annaa ortodoksisen liturgian loppusiunauksissa nimitetään. Nimenomaan isovanhemmista yhtä kaikki on kysymys.

Metropoliitta Arseni kertoo pyrkineensä välittämään yhtäältä pyhien Joakimin ja Annan rakkauden lapsenlapseensa ja toisaalta heidän kunnioituksensa lihaksi tullutta Jumalan Poikaa kohtaan.

Vaikka tämä lapsenlapsisuhde olikin ainoa lajissaan, kaikki isovanhemmat kyllä tavoittavat jotakin vastaavaa. Rakkaus ja kunnioitus ovat yhtä lailla olennaisia kaikissa ylisukupolvisissa suhteissa.

Kun isovanhempien ikoni katselee meitä seinältään, Joakim ja Anna ovat esikuvia siitä, miten elintärkeää on rakastava läheisyys ja kuinka säilyttää kunnioittava etäisyys. Rakkaus saa rutistamaan, mutta henkeäkin on voitava vetää.

Viime viikolla syntyi viides lapsenlapsemme ja varmisti, että näin se on.